Bulut Depolama Nedir?

Hızla artan teknolojik gelişmeler, artık pek çok verinin dijital ortamda saklanabilmesini mümkün kılıyor. Dosyalar, videolar, fotoğraflar, belgeler ve daha sayısız veri; özellikle iş hayatının ayrılmaz dijital parçaları haline gelmiş vaziyette. Bu durum bir yandan bilgiye erişilebilirliği artırsa da diğer yandan ciddi bir depolama alanı sorunu da yaratıyor. Bilgisayarlar, telefonlar, tabletler ve depolama için kullanılan araçlar, çoğu zaman yeterli gelmekten oldukça uzak. Bu nedenle günümüzde, alternatif depolama alanları çok daha sık kullanılıyor. Özellikle bulut depolama, devasa internet dünyasında bir dolabın içerisine kendi verilerinizi yerleştirebileceğiniz bir alan açıyor demek, yanlış olmayacaktır. Peki bulut depolama nedir ve nasıl kullanılır?

Bulut depolama, verilerin internet üzerinden erişilebilen uzak sunucularda saklandığı bir sistem. Bulut veri depolama olarak da adlandırılan bu teknoloji, kullanıcıların verilerini güvende tutmalarını ve herhangi bir yerden erişim sağlamalarına olanak tanıyor. Bilgisayarınızda veya cep telefonunuzda bulunan verilerinizi buluta taşıyarak, fiziksel bellekten tasarruf edebiliyor ve veri kaybına karşı korunabiliyorsunuz.

Bulut Depolama Hizmet Sağlayıcılar Kimlerdir?

Dijital dünyada, bulut depolama hizmeti veren firmalar arasında birçok isim bulunuyor. Bu alanda öncü olan Google bulut depolama hizmeti, Google Drive ile birlikte bireysel ve kurumsal kullanıcılara hizmet sunuyor. Bir diğer sağlayıcı olan Amazon bulut depolama hizmeti Amazon Web Services (AWS), özellikle büyük işletmeler tarafından sıkça tercih edilen bir platform. Adobe bulut depolama hizmeti ise özellikle yaratıcı profesyoneller ve tasarımcılar arasında popüler. Bulut depolama alanları, bu hizmet sağlayıcıları tarafından farklı paketler halinde sunuluyor. Ayrıca genellikle ihtiyacınıza göre özelleştirilebilir noktalar da içeriyorlar.

Ücretsiz Bulut Depolama Sağlayıcıları

Kurumsal kullanımlarda ücretli bulut depolama alanı hizmeti satın alımı, büyük bir yük olmasa da kişisel kullanımlar için bu durum bir soruna dönüşebiliyor. Bu nedenle ücretsiz bulut depolama hizmetine ihtiyaç duyulabiliyor. Elbette, bedava bulut depolama hizmeti sunan birçok firma da bulmak mümkün. Google Drive, belirli bir alan limiti dahilinde ücretsiz depolama imkanı sağlayan uygulamalardan birisi. Diğer bir ücretsiz bulut depolama sağlayıcısı olan Dropbox, belirli bir depolama alanı sunuyor ve kullanıcılarına, daha fazla alana ihtiyaç duyduklarında ödeme yaparak bu alanı genişletebilme olanağı da tanıyor.

Bulut Depolama Nasıl Kullanılır?

Bulut depolama nasıl kullanılır sorusu, birçok kullanıcının aklında olan bir sorudur. Uzaktan bakıldığında, oldukça zahmetliymiş gibi görünen buluta yükleme yapma işlemi aslında korkulacak kadar zor değil. Elbette ilk adımlarda yüklemelerinizin boyutuna bağlı olarak uzun saatler sürme ihtimali var, fakat bunun sonunda daha hızlı ve sağlıklı bir bilgisayara veya telefona sahip olacağınızı aklınızdan çıkarmamalısınız. Üstelik, teknolojik araçlarınızın bozulması durumunda bu verilerin saklanıyor olduğunu bilmek de sizi rahatlatacaktır. İlk olarak, bir bulut depolama hizmetine kayıt olmanız gerekiyor. Bulut depolama sağlayıcıları, genellikle herhangi bir mail adresi üzerinden satın alınabiliyor. Böylece sık kullandığınız e-posta adresiniz ve oluşturacağınız şifrenizle giriş yapabildiğiniz bir internet dolabına sahip olmuş oluyorsunuz. Artık, verilerinizi bu hizmete yükleyebilir ve istediğiniz zaman erişim sağlayabilirsiniz.

Bulut depolama hizmetlerinin çoğu ayrıca, verilerinizi düzenlemeniz ve paylaşmanız için çeşitli araçlar da sunuyor. Size verilen alanın çok olması durumunda ücretsiz ve sınırlı depolamaya geçebilir; az gelmesi durumunda ise gerekli ödeme adımlarını izleyerek sınırsız bulut depolama alanı satın alabilirsiniz.

Bulut Depolama Uygulamaları

Bilgisayar üzerinden yapılan bulut depolama işlemleri, artık mobil cihazlarla da senkronize olabildiği için depolama uygulamaları da gündeme gelmiş durumda. Herhangi bir bilgisayardan yapabildiğiniz veri yükleme işleminiz sonrasında, dilediğiniz dosyaların tümüne bulut depolama uygulamaları sayesinde rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Kısacası, bulut depolama uygulamaları, bulut depolama hizmetlerinin mobil platformlarda daha kolay kullanılmasını sağlıyor. Bu uygulamalar, genellikle kullanıcıların verilerini hızlı ve etkili bir şekilde yüklemelerine, düzenlemelerine ve paylaşmalarına olanak tanıyor. En iyi bulut depolama uygulamaları arasında ise Google Drive, Dropbox ve OneDrive bulunuyor.

Yazar Hakkında

Begüm Ateş

Merhaba, ben Begüm Turan. Ege Üniversitesi mezunuyum ve 4 yıldır freelance SEO metin yazarlığı yapıyorum. Araştırmayı ve okumayı seviyorum. Bildiklerimi aktarmayı ise daha çok seviyorum. Sanat, sanat tarihi, sanat felsefesi alanlarında hem pratik hem de teorik birikim elde etmeye çalışıyorum.

Tüm yazıları göster